Meltdown

A régi freeblogos blogot próbálom áthozni.

Bombák főggye

Azt olvasom, hogy sírnak valahol valami katonák, hogy a nagy Oscar-nyertes The Hurt Locker (a továbbra is szar, de azért a nyári filmekénél klasszisokkal jobb magyar fordításban a Bombák földjén) nem ábrázolja valósághűen a harci helyzeteket meg a miegymást.

Hát, igen. Minden egyes fontosabb háborús filmmel ez van, és ez lesz, még akkor is, ha a forgatókönyvíró haditudósító volt, sőt, még akkor is, ha a forgatókönyvíró effektíve combat veteran. Ez van már az első hidegháborús filmek óta, s persze, csak a bevételt és/vagy díjakat kaszálóak miatt óbégatnak a legények. A többi nincs szem előtt. Nekem van is egy könyvem a vietnami háborús filmekről, amit egy ex-katona írt, és minden filmet az akkurátusság szempontjából elemez (mindegyikben van, amibe belekötni). Ez nagyon dicséretes dolog, de hadd mondjam el, mi a baj.

Soha nem fog egyetlen katona sem megelégedni a róla készült filmmel – mert az film. Bármennyire is modernista az alkotás és bármennyire is based on real, stone cold facts, akkor is fikció marad, egy megrendezett alkotás, amelyiknek legfontosabb célja, hogy történetet meséljen, legyen az MacArthur generálisé vagy a háborút végigunatkozó konyhaszolgálatos közlegényeké. Lehetne dokumentumfilmet is készíteni a háborúról, ha éppen nem lőnék agyon az operatőrt. Agyon fogják, de tegyük fel, hogy háborús dokumentumfilm készül. Az meg nem lesz érdekes. Leadják a Discoveryn, esetleg minimális moziforgalmazása is lesz, de a (nagyon) nagyközönséghez soha nem fog eljutni, vagy ha igen, akkor is megvágva, megdramatizálva, lefényképezve — elmesélve. Mutassatok egy háborús dokfilmet, amelyik Oscaron hatalmasat tarolt és az alkotóik azóta is a jogdíjból vásárolnak idegcsillapító gyógycélokra marihuánát Schwarzernegger Kaliforniájában. Nincsen, pedig vannak gyomorforgató, kurvajó vietnamos dokfilmek pl.

Szóval ez van. Az embereket nem érdekli a valóság, de ha valami a valóságból ihletődött! Ami megtörtént, az szar. Ami megtörtént események alapján íródott, az jujjj! Az érdekes, az izgalmas! Az embereknek nem hupikék óriások, nem hősies katonák, nem süllyedő hajó kell. Az embereknek sztorik kellenek és kész. Ez van, katona urak, szopás! Soha nem fog nektek megfelelő háborús film születni, jobb ha beletörődtök.

Cameronné filmje amúgy korántsem akkora nagy vaszizdasz, de azért örvendek, hogy ezzel kapott az Avatar egy kis fricskát. Mégegy megagiccsel akkorát tarolni, mint anno a Titaniccal, az már “getting away with murder” lett volna. De még ez is nagy dolog, ha visszatekintünk a nyolcvanas évekre, amikor Oliver Stone Platoonja tarolt az Acéllövedék felett. Szóval az idén még jól jártunk.

Reklámok

3 responses to “Bombák főggye

 1. bandi március 9, 2010 22:49

  miért, az milyen, hogy a depressziósok világszövetsége (vagy valami hasonló) perli Cameron-t, mert Pandora túl szép, a valóság meg túl rossz? mán’ mindent lehet.

  • Arisztotelész március 10, 2010 01:10

   “A történetíró és a költő ugyanis nem abban különböznek, hogy versben vagy nem versben beszélnek – hiszen Hérodotosz művét is versekbe lehetne foglalni, és semmivel sem lenne kevésbé valami történeti munka versben, mint anélkül – hanem abban, hogy az egyik megtörtént dolgokat mond el, a másik pedig olyanokat, amilyenek megtörténhetnek. (…) Nem kell tehát minden áron arra törekedni, hogy a hagyományos mítoszokhoz ragaszkodjunk, amelyekről a tragédiák szólnak. Nevetséges is lenne ez, hiszen az ismerős dolgok sem mindenkinek ismerősök, mégis mindenkit gyönyörködtetnek.” Poétika, 51b.

  • Bige Ló Kati március 10, 2010 11:50

   Hurt locker az nem Fájdalmas szekrényt jelent?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: