Meltdown

A régi freeblogos blogot próbálom áthozni.

A HD árnyoldala

A nagy felbontásnak nálamnál senki nem örül jobban, az biztos. A HD elterjedése a legjobb dolgok egyike, ami történt az elmúlt években. De azért vannak kellemetlen mellékhatásai is.

A futó amerikai tévésorozatokat is HD-ben töltöm le, mert úgy fasza. Csakhogy egy tévés epizód elkészítéséhez jóval kevesebb pénz és büdzsé van, mint egy nagyjátékfilmhez, s a kézikamera ott van már rég a legdrágább tévésorozatokban is. Az eredmény az egyre feltűnőbben elveszített élesség. Főleg, hogy sok beállításban a filmes hatás kedvéért erősen nyitott blendét használnak, ahol sokszor millimétereken is múlik az fókusz. Ezekben a kis mélységélességű és amúgy épp ezért szép képekben sokszor a szemek helyett az orra vagy a hajra kerül át a sárf, akarva-akaratlan, s ez a nézőnek nagyon, de nagyon zavaró.  Olyan, mintha mocskos lenne a szemüveged, hiába próbálsz az amúgy szép nagyfelbontású képen fókuszálni, nem sikerül. Mert a haj éles. Márpedig az ember a szemet keresi, még a filmben is. (A zseniális John Ford mondta volt, hogy nincs neki semmilyen nagy titka, ő csak az emberek szemeit filmezi.)


Kattints a képre rea!

 

Nehéz megtartani az élességet, az szent, főleg evvel a sok telével. Sokszor meg – gondolom én – inkább a kicsit életlenebb snittet választják, ha kell, a jobb színészi játék miatt. Régebb SD-ben ezek a dolgok nem látszottak annyira, most ütik ki a szemedet. Nem is beszélve a gyenge díszletről, kosztümről, sminkről: sokkal jobban fog kelleni ügyelni mindenre (a tévéről beszélek, persze, a moziban eleve ügyelnek – jobb esetben…). Biza, biza, olyan a HD, mint a megafon: ha hülyeséget beszélsz bele, akkor tízszer akkora hülyeség lesz belőle, tízszer olyan hangosan.

Reklámok

4 responses to “A HD árnyoldala

 1. János március 10, 2010 10:15

  Egy hasznos link a cikkel a kapcsolatban:
  http://hdkalauz.extra.hu/matrixdvd-hd.html

  • Medwe március 14, 2010 15:57

   Megvitattuk a dolgot amatőr Housenézőkkel, és szerintünk a páciens még betegebbnek néz ki, ha az arca és a szeme el van mosódva, a haja pedig makulátlanul Farrah Fawcett-es, mi több, éles. 😀

  • kunakos május 10, 2010 23:36

   ez nekem csak house-ban tűnt fel (ok, máshol is, de house-ban rohadtsokszor). szerintem nem a hd hibája, hanem a kókuszpulleré. akkora kibaszott melléhúzásokat, amekkorák house-ban vannak (pölö ez a screenshot), még jútúbon is észre lehet venni.

  • nandika május 10, 2010 23:37

   há persze hogy nem a HD hibája, hanem a kókuszpulleré! csak a HD teszi nyilvánvaló(bb)vá.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: