Meltdown

A régi freeblogos blogot próbálom áthozni.

Gondolatok az internetben

Sokáig azt hittem, hogy az internet elterjedése és az azzal elérhető információmennyiség hozza el az emberiség korlátlan, demokratikus fejlődését. Mindenki elmondhat mindent őszintén, az addig elhallgattatott költők és művészek megszólalnak, az addig közöletlen tanulmányok utat találnak a fogékony, de – ezidáig – elmaradt közönséghez.

Nagy lófaszt. Most már egyre tisztábbnak tűnik a vég: az internet elterjedése hozza magával az emberi civilizáció utolsó, visszafordíthatatlan szétrohadását. Most jövünk rá, hogy miért hallgattak az addig csendes költők és művészek, miért nem feltétlen erény a korlátlan őszinteségi roham, és miért baj az, hogyha nem kell intellektuális minimálbér az észosztáshoz. Az interneten (de főleg annak kékre festett, de igazából mélybarna színű pöcegödrében) már most megállíthatatlannak tűnő mennyiségű butaság hömpölyög, s nem tudom, mennyi élesztő kell hozzá, hogy a félig megemésztett massza forrni kezdjen és szép lassan elhagyja medrét és mindent elöntsön.

Eddig ott volt az írott szó, a sugárzott kép és hang, a nyomtatott könyv előállításának prohibitív anyagi költsége és a kivívandó, nem készenkapott lehetőség. Most meg semmi korlát nincs a korlátoltak előtt. Az internet az, ahol a bunkóság lesz a menő, a fos az úr, a coelhók a pápák, a bolondok meg az okosak. Ezt az egyet a civilizáció nem fogja túlélni. Egy teljesen újfajta hibrid idióta faj van ki(át)alakulóban, és meg fogja zabálni az emberiséget vacsorára, mint ama szörnyű Goya-festményen.

Országok rongya, internet a neved. […] Ment-e az online által a világ elébb? / Ment, hogy minél dicsőbbek népei, / Salakjok annál borzasztóbb legyen.

Meghalt Gutenberg, éljen Zuckerberg, éljen a patkány éve, éljen a korlátlan butaság népe.

One response to “Gondolatok az internetben

  1. Betyar Uristen február 18, 2015 13:06

    Hagyjad csak Nándika, ami volt az egyszer mind nem lesz. Easy rider…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: